Filosofie
Het leven is een spel dat zich beweegt tussen orde en chaos!
Is er teveel chaos, dan komen we tot niets en zijn we alleen maar naar houvast aan het zoeken. Maar is er teveel orde, dan voelen we ons beklemd en onvrij. Dan sterft de levenslust en creativiteit. Dus is het zoeken naar een balans, niet naar een ideale eindsituatie. Dit geldt voor ons eigen leven, maar ook voor organisaties en zelfs onze maatschappij als geheel. Dit spel is voor mij de dynamiek van het leven. Er tegen vechten helpt niet, maar wanneer je het spel leert spelen, kun je er zelfs van gaan genieten.
Wat dit vraagt is om aanwezig te zijn in het hier en nu en open te staan voor wat zich aandient. Alleen dan zijn we werkelijk in verbinding met onszelf en anderen. En ja, dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want onze gedachten gaan vaak alle kanten uit.
Het begint dan ook met te stoppen om al onze gedachten te geloven. Neem ze serieus, onderzoek ze, maar geloof ze niet. Gedachten zijn boodschappen uit ons verleden, ooit nuttig maar in het heden veelal een blokkade voor verdere ontwikkeling en geluk.
Vele spirituele leiders van alle soorten religies hebben zich hier al mee bezig gehouden. Ik heb mij dan ook door hen laten inspireren en veel geleerd van hun wijsheid. In het bijzonder is mijn benadering gebaseerd op het Boeddhisme en Taoïsme. Daarnaast laat ik mij leiden door het Systeemtheoretisch gedachtengoed (Bert Hellinger) en het concept van Geweldloze Communicatie.
Voor mij begint het vormgeven van je leven, je omgeving en de maatschappij met eerst bewust te luisteren.
Luisteren naar je lijf, je gevoel en je intuïtie.
Luisteren naar wat die stemmen in je hoofd je werkelijk te zeggen hebben.
Luisteren naar het verhaal van de ander en wat die ander raakt en beweegt.
Luisteren naar de systemische wijsheid van de groepen waar je deel van uitmaakt (familie, vriendengroep, werk, etc.).
Luisteren naar de overlevering van al die generaties voor ons.
En luisteren naar dat wat groter is dan ons; de natuur, het leven, het universum, …